رویدادهای علمی - پژوهشی جهان

ایران رتبه نخست "فیزیک و نجوم" در خاورمیانه شد

نظام رتبه‌بندی سایمگو (Scimago) در جدیدترین رتبه‌بندی خود بر اساس مقالات علمی منتشر شده در سال ۲۰۱۷، در منطقه خاورمیانه کشور ایران را در رتبه نخست در حوزه فیزیک و نجوم و رتبه ۱۳در جهان اعلام کرده است.
بررسی‌های منتشر شده در مجله SCImago Journal & Country Rank نشان می‌دهد ایران با تعداد ۷ هزار و ۹۲۹ مقاله در زمینه "فیزیک و نجوم" با اختلاف نسبت به رقبا در رتبه نخست قرار دارد.
منبع خبر:  www.isna.ir


منجمان آماتور ایرانی موفق به ثبت چهار سیارک جدید شدند

منجمان آماتور ایرانی موفق به ثبت چهار سیارک جدید شدند
مرکز بررسی ریزسیاره‌ها (MPC) از ثبت مشروط چهار سیارک توسط گروه های ایرانی در جریان ششمین و هفتمین جنبش ایرانی جست‌وجوی سیارک خبر داد.
به گزارش دیده بان علم ایران، کتایون محمدی، هماهنگ کننده ششمین و هفتمین جنبش ایرانی جست‌وجوی سیارک اظهار داشت: در هر یک از دوره‌های ششم و هفتم جنبش ایرانی جست‌وجوی سیارک که خرداد تا امرداد ۹۷ برگزار شد، گروه‌های ایرانی حدود ۴۰۰ جرم به صورت مقدماتی کشف کرده بودند. اجرامی که به صورت اولیه کشف می‌شوند در صورتی که پس از ۷ تا ۱۰ روز برای بار دوم رصد شوند وضعیتشان به مرحله ثبت مشروط (Provisional) تغییر پیدا می‌کند و برای چندین سال در مرکز بررسی ریزسیاره‌ها (MPC) مورد رصد قرار می‌گیرند.
وی خاطرنشان کرد: طبق گزارشی که از سوی این مرکز ارسال شده است، چهار سیارک از اکتشافات مقدماتی گروه‌های شرکت کننده در این دو دوره، به مرحله ثبت مشروط رسيده‌اند. گروه‌هایی که به این وضعیت دست یافته‌اند عبارتند از مجله نجوم، دبیرستان علامه طباطبایی، مونوکروماتیک و گروه ماتریکس (وابسته به انجمن نجوم بوکان). این سیارک‌ها به مدت چندین سال رصد خواهند شد تا به طور دقیق مدارشان مشخص شود. همچنین بررسی‌هایی روی آن‌ها انجام می‌شود که به شناخت مواد تشکیل دهنده، جرم تقریبی، ضریب بازتاب و سایر مشخصات فیزیکیشان کمک خواهد کرد. محمدی با بیان این که این مراحل معمولا حدود شش سال طول می‌کشد، اظهار داشت: پس از سپری شدن تمامی این مراحل سیارک به ثبت نهایی می‌رسد و از سوی اتحادیه بین‌المللی اخترشناسی رسما شماره سیارکی می‌گیرد. سپس کاشفان سیارک‌ها قادر خواهند بود که نام پیشنهادی خود را به اتحادیه بین‌المللی اخترشناسی اعلام و سیارک خود را نام‌گذاری کنند.به گفته وی، زمان برگزاری جنبش بعدی جستجوی سیارک در ایران، ماه‌های تیر و امرداد ۱۳۹۸ خواهد بود که دلیل انتخاب این تاریخ عدم تداخل با امتحانات مدارس و دانشگاه‌هاست.
چنانچه شما نیز علاقمند هستید در این جست‌وجوی جهانی مشارکت داشته باشید کافی است گروهی سه تا پنج نفره تشکیل دهید و سال آینده به جمع جست و جوگران سیارک ها بپیوندید.

تولید «نرم افزار شبیه ساز آناتومی بدن» در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

تولید “نرم افزار شبیه ساز آناتومی بدن” در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

گروهی از محققان دانشکده های داروسازی و پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با حمایت معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه در قالب گرنت فناورانه موفق به طراحی و تولید «نرم افزار شبیه ساز آناتومی بدن انسان»  شدند.
به گزارش دیده بان علم ایران این نرم افزار که تحت نظارت اساتید دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی طراحی و ساخته شده، از تکنولوژی روز دنیا بهره گرفته و به صورت مولتی پلتفرم در قالب واقعیت مجازی و واقعیت افزوده عمل می کند. این گروه از محققان به سرپرستی مهدی محجوب، مهراد و مهبد شعشعانی فعالیت خود را در حوزه تکنولوژی های آموزشی و پزشکی ازجمله نرم افزارها و شبیه سازها از ۵ سال پیش زیرنظر استاد دکتر حسین وحیدی آغاز کرده و نرم افزار شبیه سازی آناتومی یکی از دستاوردهای این گروه است. به گفته مجریان این طرح با اشاره به اینکه پایه این نرم افزار براساس یافته های بازسازی شده از سی تی اسکن، ام.آر.آی و اطلس های آناتومی بنا شده است، افزودند: این گروه باتوجه به گسترش شبیه سازها و سیمولاتورها در علوم پزشکی و نبود تولیدات داخلی؛ طی سه سال و تحت حمایت و نظارت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اقدام به طراحی و ساخت این نرم افزار بومی کردند.
شعشعانی یکی از مجریان طرح نرم افزار شبیه سازی سه بعدی با تاکید بر قابلیت های این شبیه ساز، خاطرنشان کرد: از قابلیت های این شبیه ساز درکنار دقت علمی و توجه بالا به جزییات ، می توان به توانایی اجرای آن در پلتفرم های مختلف و اجرا بر روی سیستم های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده و امکان پرینت سه بعدی کل بدن یا عضوی از آن با استفاده از چاپگرهای سه بعدی اشاره داشت. همچنین این نرم افزار می تواند با قابلیت های خود، فضایی مناسب را جهت مطالعه و تشریح آناتومی انسان فراهم سازد. پروژه شبیه ساز آناتومی بدن انسان به عنوان یک مدل آموزشی کاملا بومی، یکی از پروژه های اجرا شده توسط این تیم می باشد. این پروژه برای اولین بار در نمایشگاه فناوری های علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به عنوان یکی از دستاوردهای برتر در حوزه فناوری این دانشگاه به نمایش عموم درآمده و هم اکنون در حال تجاری سازی و گسترش فعالیت خود خصوصا درحیطه سیستم های با تکنولوژی بالای درمانی و نرم افزارهای پزشکی به خصوص سیستم های هدایت جراح می باشد که مورد بازخورد بین المللی و حمایت معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی قرار گرفته است.
صرفه جویی در هزینه های تهیه و نگهداری جسد و مولاژ
مجری طرح نرم افزار شبیه سازی سه بعدی ادامه داد: این نرم افزار با امکان مطالعه بدن توسط دانشجویان پزشکی درفضای مجازی، باعث کاهش هزینه های تهیه و نگهداری جسد و مولاژ خصوصا در شرایط فعلی کشور شده و با بهره گیری از این فناوری، نیاز به استفاده از جسد برای تشریح و آموزش دانشجویان پزشکی به مراتب کمتر می شود.
وی زمان ساخت این نرم افزار را حدود ۳ سال اعلام کرد و از حامیان این طرح به ویژه دکترحسین وحیدی رئیس دانشکده داروسازی، دکتر افشین زرقی معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر شاهین آخوند زاده قائم مقام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و دکتر حمیدرضا مقیمی مدیر امور فناوری دانشگاه؛ تقدیر وتشکر کرد.
مجری طرح مذکور در پایان دستیابی دانشگاه به این فناوری را نقطه عطفی برای دانشگاه دانست و خاطرنشان کرد: با توجه به فعالیت کشورهای پیشرفته در زمینه IT و شبیه سازها و این امر که کشورهای معدودی در دنیا ازجمله ژاپن، آمریکا و آلمان موفق به طراحی و ساخت اینگونه نرم افزارها شده اند و صادرکننده این محصولات به سایر کشورها می باشند، خرسندیم که توانستیم با سعی و تلاش این گروه درکنار حمایت های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در منطقه خاورمیانه، به این فناوری دست یابیم.

پرورش سلول های اعضای بدن روی یک تراشه

به گزارش مهر به نقل از دیلی میل، دانشمندان توانسته اند سلول های اعضای مختلف بدن را در آزمایشگاه پرورش دهند.
آنها این دستگاه را با کمک ماده ای شبیه اسفنج ابداع کرده اند. ماده اسفنجی مذکور فعالیت بافت های واقعی در بدن انسان را تقلید می کند.این دستگاه جدید به سلول ها کمک می کند درون یک ترانزیستور سه بعدی رشد کنند و محیطی واقعی تر از آزمایشگاه برای آنها فراهم می کند. این شیوه پرورش سلول اعضای بدن در آزمایشگاه «عضو روی تراشه» نام گرفته است.با کمک این فناوری جدید می توان سلول های انسان را به طور واقعی رصد کرد و درمان های نوین و جالب برای بیماری های کشنده ابداع کرد. همزمان با کمک این روش در آزمایش ها از حیوانات کمتری استفاده می شود.
طبق گفته محققان سازنده این فناوری، می توان با روش مذکور اعضای مختلف بدن را در آزمایشگاه پرورش داد تا نحوه تاثیرگذاری درمان بر کل بدن بررسی شود.به طور معمول مطالعات بیولوژیکی در ظروف مخصوص آزمایشگاهی انجام می شود که انواع خاصی از سلول در سطوحی صاف پرورش داده می شونددکتر رویزین اوئنز از دانشگاه کمبریج و محققان این پژوهش می گوید: ما اکنون به مدل های سه بعدی سلولی نیاز داریم تا نسل جدید درمان ها را بدست آوریم.به گفته محققان می توان با ارتقای این روش اعضای مختلف بدن انسان مانند کبد، قلب، مغز یا حتی کل بدن انسان را روی یک تراشه ساخت.در این تحقیق پژوهشگران دستگاهی ابداع کردند که در حقیقت یک قالب از پلیمر اسفنجی رسانا بود. این قالب یک ترانزیستور الکترومکانیکی است. سلول های هر عضو نخست درون قالب رشد می کنند و سپس دستگاه درون یک لوله پلاستیکی قرار داده می شود تا مواد مغذی به آن منتقل شود. بیشتر سلول های بدن انسان به وسیله سیگنال های الکتریکی با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند بنابراین برای رصد کشت سلول ها در آزمایشگاه باید الکترودهایی به آنها متصل کرد. اما اتصال الکترودها به سلول کار سختی است. به همین منظور کل این دستگاه را درون یک الکترود قرار دادند.دستگاه های دیگری که اعضای بدن را روی تراشه پرورش می دهند، باید باز شوند تا نحوه عملکرد سلول ها درون آنها بررسی شود اما دستگاه جدید قابل رصد است.این بدان معناست که محققان می توانند مسیر تحول درمان های طولانی مدت را بدون اختلال در فرایند آزمایش کنترل کنند.در این تحقیق محققان دانشگاه کمبریج با پژوهشگرانی از فرانسه، یونان و عربستان همکاری کردند تا یک قالب رسانا از اسفنج پلیمری به شکل یک ترانزیستور الکترومکانیکی بسازند.

اعطای جایزه بین‌المللی نوآوری در زمینه پلیمرها به دانشجوی ایرانی

جایزه جهانی نوآوری در زمینه الفین‌ها و پلی‌الفین‌ها به دانشجوی دانشکده‌ مهندسی پلیمر و رنگ دانشگاه صنعتی امیرکبیر اعطا شد
به گزارش دیده بان علم ایران، جایزه‌ نوآوری های دانشجوییBOREALIS یک مسابقه‌ بین‌المللی در زمینه الفین‌ها، پلی‌الفین‌ها و مواد شیمیایی پایه استاین مسابقه هر ساله با اعلام فراخوانی جهانی از ماه سپتامبر به مدت ۶ماه اقدام به پذیرش پروژه‌های تحقیقاتی از دانشگاه‌های سراسر دنیا می‌کند.هدف از اهدای این جایزه شناخت ایده‌های خلاقانه و راهکارهای نوآورانه در خصوص حوزه‌های مرتبط با این مسابقه است . بر این اساس بعد از داوری پروژه‌ها از سوی هیات داوران، برگزیدگان در سه مقطع دکتری، کارشناسی ارشد و کارشناسی معرفی می‌شوند.پروژه‌ انجام شده در دانشگاه صنعتی امیرکبیر که موفق به کسب این جایزه شده است، در قالب پروژه‌ی کارشناسی و به منظور حل یک مشکل صنعتی در صنعت برق (چاپ‌پذیری سطوح کابل‌های انتقال قدرت)، در گروه رنگ دانشکده‌ی مهندسی پلیمر و رنگ دانشگاه صنعتی امیرکبیر توسط نوید مستوفی سرکاری و تحت راهنمایی دکتر محسن محسنی و دکتر مرتضی ابراهیمی به انجام رسیده است.
برندگان امسال جایزه نوآوری BOREALIS از دانشگاه‌های یوهانس کپلر اتریش (دکتری)، آلتو فنلاند (کارشناسی ارشد) و صنعتی امیرکبیر (کارشناسی) بوده‌اندبرای اولین بار در تاریخ ده ساله برگزاری این مسابقه، یک شرکت‌کننده از ایران و برای دومین بار یک شرکت کننده از آسیا موفق به کسب این جایزه شده است.در این پژوهش، اقدام به بررسی و مطالعه تغییرات خواص سطحی آمیزه‌های پلی‌اتیلن شبکه‌ای شده‌ مورد استفاده در صنعت کابل شد و در آن تلاش کردند که با اتکا به تئوری‌های چسبندگی، دلایل ضعف در اتصال سطحی و بین‌لایه‌ای این آمیزه‌ها مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهند.این پروژه با انجام تحقیقاتی در زمینه‌های “اصلاح مشکلات مطالعه شده به کمک فناوری پلاسمای سرد”، “پلیمریزاسیون درجای عوامل قطبی روی سطح” و “نشاندن عوامل بهبود دهنده سیلانی از طریق فرآیند سل-ژل” ادامه دارد.جایزه در نظر گرفته شده برای برندگان این مسابقه، یک سفر با پوشش کامل هزینه‌ها به کشور محل برگزاری مراسم اهدای جوایز برای ارائه پروژه و دریافت جایزه، جایزه نقدی به مبالغ ۵۰۰۰یورو (دکتری)، ۲۰۰۰یورو (کارشناسی ارشد) و ۱۰۰۰یورو (کارشناسی)، تندیس و گواهی جایزه می‌شود.نوید مستوفی مجری طرح برای ارائه یافته‌های پژوهشی، تبادل اطلاعات و دریافت جایزه، به دعوت شرکتBOREALIS  در مرکز نوآوری این شرکت در شهر لینس اتریش حضور پیدا کرده است.برگزاری این جایزه بین‌المللی توسط شرکتBOREALIS صورت می‌پذیرد که یکی از بزرگترین شرکت‌های دنیا در خصوص تولید و فرآوری مواد پتروشیمیایی و پلیمری در حوزه‌های مختلف نظیر صنعت خودرو، بسته‌بندی، انرژی، سلامت و پزشکی، فوم، تاسیسات و خطوط انتقال نفت و گاز و کشاورزی است.این شرکت که دفتر مرکزی آن در شهر وین اتریش قرار دارد، در کشورهای اتریش، بلژیک، برزیل، فرانسه، فنلاند، آلمان، ایتالیا، هلند، سوئد و ایالات متحده آمریکا دارای مجتمع‌های پتروشیمیایی و شیمیایی است.