تأثیر سلامتی برای یادگیری سریعتر، عمیقتر و بهتر
در حالی که همهی ما در زندگی، روشهای منحصربهفرد خود را برای هر کاری دنبال میکنیم، تلاش برای رسیدن به هدف از طریق افزایش دانش فردی، میان همهی انسانها مشترک است. تفکر پیشرفته، ستون فقرات یک جامعهی پیشرفته است. روانشناسان بزرگ و تلاش آنها برای افزایش آگاهی، الهامبخش ما در انجام کارهای بزرگ است. برای یادگیری سریعتر، عمیقتر و بهتر، راههای مشترک زیادی وجود دارد که از جنبههای مختلف به ما یاری میرسانند. در این مقاله تعدادی از این راهها را با هم یاد میگیریم.
1. افزایش آرامش و نشاط: آرامش و نشاط بر روی یادگیری انسانها تأثیر شگفتانگیزی میگذارد و موجب میشود حافظهی کوتاهمدت عملکرد بهتری داشته باشد. محققان اثبات کردهاند قرار گرفتن در معرض نور سفید و خوردن غذاهای سالم، آرامش را در انسان افزایش میدهد.
2. تکان دادن پاها: جریان مناسب خون موجب افزایش تمرکز میشود. اگر در حال مطالعه در یک جا ثابت مینشینید، هر چند دقیقه یکبار حرکات کششی، مانند پرشهای کوتاه یا خم شدن را انجام دهید. این کار باعث جریان یافتن منظم خون و افزایش کارایی و تمرکز میشود.
3. غذا برای تفکر: حتماً صبحانه بخورید. خوردن صبحانه و تأمین پروتئین مغز در ساعات ابتدایی روز، که خلاقیت ذهن در بهینهترین حالت خود قرار دارد، موجب عملکرد بهتر مغز خواهد شد. همچنین با خوردن صبحانه در طول روز آرامش و سلامتی بیشتری را تجربه خواهید کرد.
4. باز هم غذا برای تفکر: ناهار را سبک میل کنید. پس از صرف یک ناهار سبک، همچنان کارایی بدن شما در سطح خوبی قرار خواهد داشت و احساس خوابآلودگی به سراغتان نخواهد آمد. وقتی ناهار را سبک میل میکنید میتوانید پس از آن یک خواب کوتاه داشته باشید و این به سود شما خواهد بود.
بهترین روش انتخاب منابع
تقریباً در تمام درسها بهویژه در رشتهی ریاضی و تجربی منابع مختلف و متنوعی وجود دارد. وجود این تنوع در منابع ممکن است شما را سردرگم کند و ازطرفی باعث میشود دست شما در انتخاب منابع باز باشد و بتوانید منابع مناسبی انتخاب کنید.
نکتهای که باید در انتخاب منابع رعایت کنید این است که منبع متناسب با سطح درسی خودتان را انتخاب کنید. اگر در درسی تسلط خوبی ندارید، بهتر است کتابهای تست مربوط به کنکورهای سال های قبل و سوالات کتاب درسی را انتخاب کنید و با تمرین و مداومت به تسلط برسید تا در مراحل بعد بتوانید از کتابهای تست سطح بالاتر استفاده کنید. اگر میخواهید بیشتر از یک منبع را مطالعه کنید به چند نکته توجه کنید:
1. ترتیب انتخاب کتابها از ساده به دشوار باشد؛ یعنی کتابها را شانسی انتخاب نکنید و تستها را به ترتیب بزنید.
2. تا زمانی که در کتاب اول به تسلّط کامل نرسیدید به سراغ منابع دیگر نروید. در تستزنی مهم این است که به تسلّط برسید و تعداد اهمیت چندانی ندارد.
3. زمانی که در یک منبع به تسلّط رسیدید منبع بعدی را دشوارتر انتخاب کنید و ترجیحاً در برخی درسها به سراغ منابعی بروید که تستهای تألیفی خلاقانهای دارند.
مراحل یادگیری مفهومی
قدم اول
هنگام مطالعه ابتدا به این نکته توجه کنید که چه چیزی را میخواهید یاد بگیرید. تیترها و سرفصلها را کامل بخوانید و آنها را به صورت سؤال درآورید تا هنگام مطالعه با پاسخ به آن سؤالها به میزان تسلط خود بر مطالب آن درس پی ببرید. زمانی که نقشهی یک فصل از یک درس در ذهنتان نقش ببندد متوجه میشوید چه چیزی را باید یاد بگیرید. در ابتدای هر فصل مشخص شده است که چه مباحثی را باید بخوانید و این موضوع شما را به هدف اول مطالعه میرساند.
قدم دوم
هنگامی که تا حدودی با سرفصلها و تیترها آشنا شدید باید بین مطالبی که از قبل بلد هستید و مطالب جدید ارتباط برقرار کنید. برای یاد گرفتن یک مطلب جدید باید بدانید که نیاز است چه مباحثی را به عنوان پیشنیاز بلد باشید و قبل از شروع به مطالعه، آنها را مرور کنید.
قدم سوم
قدم بعدی، مطالعهی عمیق مطالب و درک کامل مباحث است. در این مرحله مباحث را دقیق مطالعه میکنید. به شکلها، نمودارها و مثالهای کتاب توجه میکنید و هنگام خواندن، نکتههای مهم در هر پاراگراف را مشخص میکنید. وقتی مطلبی را از هر درس میخوانید برای آن مثال بزنید؛ مثالهایی که تأییدکنندهی آن مفهوم و مطلب باشند. اگر مثالها، از کارهایی باشند که در زندگی روزمره به کار میبرید بهتر در ذهن میمانند. مطالب و مفاهیمی را که انتزاعی هستند و قابل مشاهده نیستند در ذهن خود تصویرسازی کنید. با ربط مطالب به یک تصویر ذهنی که میتواند خیالی یا خندهدار باشد، سرعت یادآوری آن افزایش مییابد.
قدم چهارم
تمرین حل کردن این امکان را به شما میدهد تا بر مطالب خواندهشده تسلط بیشتری پیدا کنید. در این صورت به نقاط ضعف و قوت پی میبرید. تمرینهای پاسخدار همیشه این امکان را به شما میدهد که بعد از مطالعه به میزان یادگیری خود پی ببرید و با مراجعه به پاسخ سؤالها یک بار دیگر مطالب را مرور کنید. تمرینهای بیپاسخ این امکان را به شما میدهد که برای پیدا کردن جواب درست تلاش بیشتری کنید و با سؤالات درگیرتر خواهید شد. وقتی اسم چیزی یا مطلبی را به یاد نمیآورید دچار مشکل میشوید و تمام روز به آن فکر میکنید و تا به خاطر نیاورید از تلاش دست برنمیدارید؛ اما زمانی که به یاد آوردید، آن مطلب برای همیشه در ذهنتان باقی میماند. تمرینهای بیپاسخ را اگر با همین تلاش انجام دهید بیشتر در ذهنتان میماند؛ زیرا برای حل آنها تلاش بسیار زیادی میکنید.
قدم پنجم
خلاصهنویسی مهمترین مرحلهی مطالعهی مفهومی است و کمک میکند تا در زمان محدود، دوره کردن درس راحتتر شود. خواندن یک مطلب به شما این امکان را میدهد تا مطالب در حافظهی کوتاهمدت شما قرار گیرد. برای انتقال مطالب به حافظهی بلندمدت باید بارها و بارها مطلب دوره شود. با توجه به این امر که ممکن است زمان کافی برای مطالعهی تمام مطالب درسی نباشد، خلاصههای کمحجم شامل نکات مهم امکان مرور سریع را به شما میدهد.
در خلاصههای خود از نمودار و نقشهی ذهنی از مطالب استفاده کنید. هیچ گاه همهی مطالب را در خلاصههای خود یادداشت نکنید و فقط نکات مهم را بنویسید.
قدم ششم
مرور کردن بهترین روش برای تثبیت مطالب در حافظه است. هر چه میزان مرور بیشتر باشد مطالب در حافظهی بلندمدت ثبات بیشتری پیدا میکند. برای مرور کردن سریع میتوانید از خلاصههای خود استفاده کنید.
چه کسی موفقتر است؟
آیا کسی که مدت زمان بیشتری نسبت به دیگران درس می خواند موفق تر است؟
نه لزوما
کسی موفق است که روش مطالعه بهتری دارد، منابع مطالعاتی درستی را استفاده می کند و میزان ساعت مطالعه اش با توانایی اش متناسب است.
اما چگونه می توان فهمید روش کارمان درست است؟
چرخه دمینگ به شما کمک می کند بهترین روش و راهکار را انتخاب کنید.
این چرخه شامل چهار مرحله است:
1. plan
یک راهکار را برای خود طراحی کنید یا از میان راهکارهای پیشنهادی یکی را انتخاب کنید و در مورد نحوه اجرای آن برنامه ریزی کنید.
2. do
آنرا بصورت جزئی و آزمایشی اجرا کنید. در بخش کوچکی از برنامه کلی خود.
3. check
سپس نتایج را بررسی کنید و میزان موثر بودن راهکار را بسنجید. و در صورت لزوم برنامه خود را اصلاح کنید.
4. act
در نهایت در صورت موفق بودن برنامه آنرا به طور کامل و جامع به اجرا بگذارید.
توجه داشته باشید که این یک چرخه بهبود و پیشرفت مداوم است و پس از مرحله آخر دوباره مرحله اول انجام می شود. این چرخه به شما کمک می کند همواره برنامه بهتری نسبت به قبل داشته باشید.
تحلیل آزمون؛ شاید مهمتر از خود آزمون
سوالی که اکثر مواقع با آن مواجه میشویم این است که تحلیل آزمونی که از آن راضی نبودهاید چه فایدهای دارد؟
بهترین پاسخ برای این سوال این است که تحلیل آزمون از خود آزمون نیز مهمتر است.
شما در طی دو هفتهی متوالی بر طبق برنامهی راهبردی شروع به مطالعه و درس خواندن میکنید و همزمان با این مطالعه تعداد مشخصی تست میزنید. ولی نکتهی مهم این جاست که آیا ساعت مطالعهی شما کافی بوده است؟ یا این که آیا تستهای حل شده به درستی انجام شدهاند؟
بهترین راهحل ممکن برای شما تحلیل آزمون است که به کمک آن متوجه اشتباهات آزمون، روش مطالعه و مرور تکنیکهای مطالعه و تست زنی و... خواهید شد.
وقتی که در آزمون شرکت میکنید تا زمانی که نتیجهی آزمونتان را تحلیل و بررسی نکنید و متوجه اشتباهاتتان در آزمون نشوید تلاشتان بینتیجه باقی خواهد ماند. ولی با تحلیل آزمون و بررسی نکات مهم و کلیدی خواهید توانست به یک سری نکات که در موفقیت شما در آزمون بعدی کمک خواهد کرد، دست پیدا کنید و در آزمون بعدی نتیجهی بهتری بگیرید.
با تحلیل و بررسی آزمون، یادگیری ناقص خود را در هفتهی گذشته به یادگیری کامل تبدیل کنید.
پس میتوانید از این به بعد تحلیل آزمونتان را در هر هفتهی بعد از آزمون جزو تکالیف مهم و ضروریِ خود قرار دهید.
NewStudents#